Alimentare

Brusturele - o planta detoxifianta

DESCRIERE, GENERALITATI

Brusturele -Arctium lappa-, se mai cunoaște și ca: broscălan, brustur, este o plantă care crește pe maluri de râuri și pârăie, în sanțuri și liziere. Brusturele crește mult mai mare decât potbalul galben, din a cărei familie face parte. Frunzele de brusture sunt mari, sunt ușor dințate și sunt acoperite pe partea inferioară de un puf gri. Florile, în nuanțe de mov violet, au forma unor coșulețe si sunt dispuse des pe porțiunea superioara a tulpinii.

Urzica - o planta foarte bogata in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Urzica este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice și stimulatoare. Pentru că nu sunt pretențioase, urzicile cresc peste tot, fără să fie semănate de cineva. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri. Urzicile le putem folosi ca și aliment, dar și ca un bun medicament, și ne ajută la detoxifierea și la înviorarea organismului. 

Stirul - o planta bogata in vitamine si minerale

DESRIERE, GENERALITATI

Stirul comun - Amaranthus retroflexus - face parte, din familia Amaranthus care cuprinde și alte specii de știr, aproape toate comestibile constituind - se într-o sursă bogată de proteine, vitamine, acizi grași polinesaturați dar și de pigmenți naturali.

Stirul este o plantă valoroasă, extrem de rezistentă și productivă, dar care din păcate este supusă unor prejudecăți alimentare.

Gogosarul - trateaza mahmureala

DESCRIERE

Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, foarte folosit în bucătăria românească și nu numai.

PRINCIPII ACTIVE

Gogoșarii sunt o sursă excelenta de vitamina C, necesară pentru sănătatea pielii, ligamentelor și oaselor, sunt bogați în vitamina B6, care are efecte diuretice, în magneziu - combate anxietatea, vitamina A care ajută vederea, în special pe timpul nopții, vitamina E care previne îmbătrânirea.

Dovleacul - are un continut bogat in vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul sau bostanul sau cucurbată - Cucurbita maxima - este o plantă erbacee agățătoare, se târăște pe suprafața pământului, este cultivată pentru fructul, florile și semințele sale, face parte din familia Curcubitaceae din care fac parte castravetele, dovlecelul.

Se cultivă mai multe soiuri de dovleac, – cu denumiri, forme și culori diferite, alb, galben, portocaliu, verde. La noi se cultivă și se folosește în bucătărie, dovleacul portocaliu dovleacul de zahar - rotund și turtit și cel galben, portocaliu în formă de pară.

Macul de gradina - o floare cu proprietati magice

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul de grădinăPAPAVER SOMNIFERUM - este o specie cultivată, care face parte ca și macul roșu de câmp din familia Papaveraceae, este cunoscut sub denumirea populară macul alb, mac.

Rădăcina este puternică, pivotantă, poate ajunge până la 25 cm lungime, prezintă ramificații care se întind până la 50 cm.

Rapita - o planta cu proprietati curative

DESCRIERE, GENERALITATI

Rapita - BRASSICA RAPA OLEIFERA - denumirea populara rapiță, broajbe, brojbe de vite, colza, curechi de câmp, muștar negru, nap rotund, napi curechești, napi de miriște, face parte din familia cruciferelor Brassicaceae și este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru flori și rădăcină care sunt folosite în fitoterapie.

Este o plantă anuală, erbacee, cu o rădăcină pivotantă, tuberculoasă albicioasă, tulpina este lungă, subțire, ramificată la vârf unde se dezvoltă florile, aranjate în mănunchi, de culoare galben intens.

Varza - prelungeste tineretea

Varza se cultivă atât ca sursă de hrană dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Cele mai cunoscute tipuri de varza sunt - varza albă,- varza roșie, - varza creață,- varza de Bruxelle.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Varza  este una dintre cele mai cunoscute și folosite legume din lume, ea poate fi folosită ca remediu naturist anticancerigen. Bogată în vitamine : A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, cupru, zinc, fier varza are, ea este recomandată în orice sezon.

Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

Ardeiul Kapia - consumul de kapia scade riscul de infarct

Consumul de ardeii kapia ne ajută să facem mai ușor trecerea de la vară, la anotimpul rece, prin conținutul lor deosebit de nutritiv, reducând riscurile acestei tranziții. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ardeii Kapia au o concentrație foarte mare de vitamina C, un  antioxidant important în creșterea rezistentei organismului la infecții și răceli. Ardeiul kapia, are o concentrație mare de capsaicina o substanță care acționează ca vasodilatator, reducând tensiunea arteriala și scazând nivelul de colesterol, capsaicina are și rol de anticoagulant, consumul de kapia scade semnificativ riscul de infarct. 

Ardeiul gras rosu - cu un continut mare de vitamine A si C

DESCRIERE

Ardeiul este o plantă erbacee anuală cu o tulpină ramificată, poate atinge 0.5 – 1.5 m înălțime. Fructul are formă de clopot, cu caracteristică crocantă, textură cărnoasă și densă, se cunoaște o varietate de culori: verde, galben, roșu, semințele sunt comestibile și au un gust amărui.

Castravetele amar - sau insulina vegetala

DESCRIERE, GENERALITATI

Castravetele amar - Momordica charantia -, este o legumă cunoscută și sub numele de pepene amar.

Castravetele amar își merită numele datorita gustului sau foarte neplăcut, este una dintre cele mai amare legume din lume. Deși mai greu de introdus în dietă din cauza gustului sau insuportabil, castravetele amar, conține substanțe nutritive , benefice în multe afecțiuni.

Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

Leurda - are capacitatea de a curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Leurda - Allium Ursinum - denumită în popor ai de pădure sau ai ciorăsc este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Ea apare încă din luna martie, imediat după ce răsar ghiocei, crește în pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.

Leurda are mirosul specific de usturoi, frunzele cresc din bulb, sunt de un verde deschis, alungite și foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor, floarea este albă.

Usturoiul - reduce colesterolul

Usturoiul  - Allium sativum - este o plantă comestibilă, folosită ca aliment și condiment. În medicina populară usturoiul alături de ceapă este un bun medicament, ca urmare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Tonifiant și antiseptic, usturoiul este cunoscut încă din antichitate pentru calitățile sale miraculoase, este un - ANTIBIOTIC NATURAL- important în prevenirea și tratarea multor boli; dar și un leac excelent împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii. De asemenea usturoiul încetinește sau chiar stopează evoluția tumorilor maligne sau chiar maladia SIDA.