Plante decorative

Feriga - planta medicinala, si planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este cunoscuta de cei mai multi, din buchetele de flori, sau din drumetii, putini stiu ca aceasta planta este un adevarat supravietuitor care s-a adaptat la conditiile climaterice si de mediu, apartine unui esantion de cateva mii de specii de plante care au prins viata acum sute de milioane de ani, fiind o planta ancestrala este raspindita pe toata planeta si creste pe toate continentele, se cunosc peste 12000 de specii de feriga grupate in 300 de genuri.

Iasomia - calmant, relaxant si afrodisiac

GENERALITATI

Iasomia - Jasminum -, se cunosc peste 200 de specii de iasomie, arbusti sau liane cataratoare, majoritatea cresc in zonele tropicale si sub tropicale, cateva zeci sunt raspindite in China, India, Europa.

DESCRIERE

Arbustul de iasomie, genul- Philadelphus Coronarius -, familia Saxifragaceae, numit si lamaita, este o specie exotica originara din Europa de Sud si Caucaz, este extrem de apreciat pentru parfumul florilor, la noi se cultiva in gradini si parcuri, in scop ornamental, decoreaza prin contrastul dintre verdele frunzelor, frumusetea si abundenta florilor deosebit de parfumate.

Passiflora - Floarea patimilor, decorativa, medicinala si comestibila

GENERALITATI

Floarea patimilor Mantuitorului, Ceasornic - Passiflora incarnata -, este o planta renumita pentru capacitatile ei medicinale, face parte din familia Passifloraceae, este o planta cataratoare originara din zonele tropicale ale Americi de Sud, Americii de Nord si Auatraliei, fiind folosita de bastinasi in special ca si sedativ, pentru vindecarea ranilor, arsurilor, eruptiilor cutanate, este o planta iubitoare de lumina si soare.

La noi in medicina populara este cunoscuta in mod gresit sub denumirea de floarea pasiunii, pentru ca passiflora se traduce corect floarea suferintei, ea a fost descoperita de misionarii spanioli care au apreciat ca fata, aspectul florii este un simbol al patimilor lui Isus, latinescul passio se traduce prin suferinta si nu prin pasiune.

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Teiul pucios - un copac ornamental, cu valoare medicinala

GENERALITATI

Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.

Scanteiuta - o planta cu efecte puternic depurative

GENERALITATI, DESCRIERE

Scanteiuta - Anagallis arvensis -, este o buruiana care creste in flora spontana fiind raspindita in zonele de campie si deal creste in paduri, fanete, popular este cunoscuta si sub denumirea de - buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, iarba de pasari, plescaita, aurica, coarda de gradina, gonitoarea vacii, nasturasi, ochisor rosu, rosuta, scanteie, soponelul calului, vacarita.

Scanteiuta este o planta cu tulpina si ramurile la nivelul solului, infloreste toata toata vara pina la inceputul toamnei, florile sunt mici, rosii si albastre.

Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Flori albastre, minunate in gradina, balcon, terasa

Exista o gama variata de plante cu flori albastre, intr-o diversitate de nuante, care plantate in gradina, balcon, terasa, vor da o nota aparte si vor atrage privirile iubitorilor de flori si de frumos, daca sunt respectate cerintele plantei, sol, umiditate, conditii climaterice, durata lor de viata va fi lunga. 

Iata câteva dintre speciile care decoreaza gradina, balconul sau terasa:

Nu-ma-uita - o floricica relaxanta

GENERALITATI, DESCRIERE

Florile de NU-MA-UITA - MYOSOTIS ARVENSIS -, denunmiri populare, ochii pasaruici, miozotis, sunt originare din Africa de Nord, Asia, Europa.

Creste în flora spontana - in zonele umede, pe terenuri virane, pe linga ape curgatoare, mlastini, lacuri, in locuri mai joase unde se aduna si se pastreaza umezeala, este o planta care creste si cultivata, ca planta ornamentala, fiind cunoscuta sub numele de miozotis, face parte din familia Boraginaceelor, impreuna cu peste 50 de specii, care au si ele mai multe variatiuni.

Nalba mare - o planta cu calitati medicinale

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba mare - ALTHAEA OFFICINALIS -, denumiri populare - nalba alba, nalba de camp, nalba buna, nalba de lunca, genul Malva, familia Malvaceae. 

Nalba mare, este o planta medicinala cu multiple calitati terapeutice, la fel ca si suratele ei, este o planta ierboasa, robusta, puternica, are un rizom scurt, din care se dezvolta numeroase radacini carnoase, groase, cenusiu deschis, miezul este alb-galbui, gustul dulceag mucilaginos, creste spontan mai mult in zona de campie, pe marginea raurilor, a drumurilor, pe linga garduri si case parasite.

Nalba de gradina - o planta decorativa cu calitati terapeutice

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba de gradina - ALCEA ROSEA sau ALTHAEA ROSEA -, denumiri populare - nalba de gradina, rujalina, nalba rosie, trandafiri negri -, familia Malvaceae, genul Malva, este originara din China de unde s-a raspindit in Europa si America.

Nalba de gradina este o planta perena de cultura, anuala sau bienala, decorativa, prin florile minunate si prin inaltimea tijelor florale, care pot atinge un metru si jumatate, dar este apreciata si ca planta medicinala, pentru numeroasele ei calitati medicinale.

Floarea de ceara - o minunata planta decorativa de interior

GENERALITATI, DESCRIERE

Floarea de ceara - HOYA CARNOSA -, denumiri populare - floarea de portelan, floarea de ceara, hoya. Floarea de ceara, este o planta ornamentala, perena, cataratoare, originara din China, India, Australia, dintre cele peste 250 de specii cate cuprinde genul Hoya, foarte multe sunt cultivate ca si plante de apartament, plantele din acest gen, majoritatea sunt plante cataratoare, cu dezvoltare rapida, care pot depasi 4 metri lungime, arbusti care cresc sub forma de tufa, sau plante taratoare, sunt atractive si usor de cultivat ca plante decorative.

Scumpie - un arbust decorativ, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Scumpia - COTINUS COGGYGRIA -, denumiri populare - liliac, rui, arborele de fum, oțetar, este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, răspândit și în Europa, la noi crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile de pădure sub formă de tufă, sau se cultivă în scop decorativ, face parte din familia Anacardiacea.

Este o specie arborescentă decorativă, impresionata în special toamna, prin coloritul frunzișului care variază de la galben la stacojiu, prin inflorescențele deosebit de atractive prin puful de nuanțe de la roz la roz rubiniu, este cultivat ca plantă decorativă în parcuri, în zone de agrement și în grădini, solitar sau în grupuri, se poate crește și în ghiveci.

Salcia Capreasca - o specie nectaro - polenifera, cu efecte terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Salcia căprească - SALIX CAPREA -, denumiri populare - salcie căprească, iova -, face parte din familia Salicaceae, crește sub formă de arbore sau arbust, este originar din Europa și Asia, la noi în țară este răspândită în flora spontană, de la câmpie și până în zona montană, dar o găsim și în parcuri sau grădini, pe marginea lacurilor de agrement ca și plantă decorativă.

Salcia căprească, este o specie arborescentă care poate ajunge până la 10 metri înălțime, trunchiul este acoperit de o coajă netedă, mai târziu cenușie și crăpată, ramurile tinere,- lujerii -, sunt la început tomentoase, mai târziu glabre, verzui - roșcate, până la roșu tare, pufoase, păroase, frunze sunt lat-eliptice, groase, cazatoare, lungi, verde închis pe partea superioară și cenușiu-albicioș pe partea inferioară, florile apar în luna martie-aprilie înainte frunzelor, cresc grupate în ameți erecți.

Otetarul rosu - o planta decorativa, cu un aspect deosebit

GENERALITATI

Oțetarul roșu - RHUS TYPHINA -, este un arbust exotic originar din America de Nord, face parte din familia Anacardiaceae, la noi crește ca și specie decorativă în zonele de deal și câmpie, în parcuri și grădini. Este o specie rezistentă la condițiile climaterice de secetă sau îngheț, îi place căldura soarelui, dar se dezvoltă bine și într-o zonă mai umbroasă, foarte rezistentă la poluare, crește și pe solurile nisipoase, calcaroase, soluri sărace.